• Recepten

  Overheerlijke recepten van thee voor bij de thee.

Matcha Latte

Benodigdheden:

 • Bamboeborstel
 • Bamboe maatschepje, chashaku
 • Matcha kom – chawan
 • Melkopschuimer
 • Eventueel een klein keukenzeefje

Ingrediënten:

 • 1 tl = 2 bamboelepeltjes Matcha
 • 100 ml water op 75-80 graden
 • 100 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, soja-, kokos- en amandelmelk)
 • 1 tl honing of agave/ahornsiroop

Bereidingswijze:

Als je een waterkoker met temperatuurregeling hebt, is dat ideaal en kun je het water direct op 75-80 graden zetten. In geval van een normale waterkoker of Quooker, breng je het water gewoon aan de kook. Er zijn drie opties om het water te laten afkoelen naar 75-80 graden:

 1. Schenk het water over van de ene kom/mok naar de andere. Elke keer daalt de temperatuur van het water ong. met 5 graden, dus na 4 keer overschenken is het water voldoende afgekoeld.
 2. Doe er een beetje koud water bij, zodat het water van de kook af is en je je handen niet meer verbrand door de mok heen. Dan kan de Matcha thee ook niet verbranden en groot deel van de smaak en antioxidanten gaan zo ook niet verloren.
 3. Wacht gewoon even een aantal minuutjes en meet de temperatuur met een thermometer.

Ondertussen doe je 1 tl Matcha (of 2x bamboelepel) in een kom. Dit is ong. 1 gram Matcha. Voeg hier een beetje (1 el) warm water aan toe. Gebruik de Matcha bamboe borstel bij het maken van een gladde pasta, zodat er geen klontjes meer zijn. Je kunt in plaats hiervan ook de Matcha in de kom zeven met een klein keukenzeefje. Voeg nu ong. 100 ml water (op 75-80 graden) toe en klop het met de bamboeborstel (chasen in het Japans) gedurende 20 sec. op in een W en 4 beweging, tot er een mooie schuimlaag op komt.

Doe de melk in een melkopschuimer .Giet ondertussen de Matcha over in een kopje of latte glas. Giet nu de opgeschuimde melk bij de Matcha. Wanneer je houdt van een beetje zoet, kun je er nog wat honing of ahornsiroop bij doen.

Tip: Teken met een satéprikker of metalen prikker mooie vormpjes in de Matcha Latte. Bijv. hartjes

Er is ook een simpele en snelle variant als je Matcha Latte op je werk wilt drinken. Meng de Matcha met warm water en voeg er een scheutje melk aan toe. Je kunt ook alles in de melkopschuimer gooien, waardoor het sneller klaar is. Het is dan wel aan te raden de Matcha te zeven, om klontjes te voorkomen.

Gezondheidsvoordelen

Matcha Latte is een goede en gezonde koffievervanger, omdat Matcha veel theïne bevat en zorgt voor een energy-boost gedurende de dag (ong. 6-8 uur). Theïne werkt geleidelijker dan cafeïne, dus je hebt geen up en binnen 30 min. weer een down, zoals bij cafeïne wel het geval kan zijn. Daarnaast is Matcha zeer rijk aan antioxidanten (catechine EGCg), vitaminen en mineralen. Het is een echte superfood (of eigenlijk super-thee) met vele gezondheidsvoordelen! Je kunt het puur drinken, maar ook met melk.

Matcha Latte